Träinfo

Vilket trä använder Wickey?

Det impregnerade Wickey-träet av tall eller gran kommer från naturlig och hållbar odling och står för särskilt lång livslängd på utomhusområden. Det gör att våra produkter står stadigt, vilket garanterar rolig och säkert lek.

Är sprickor, kvisthål och grönaktig färg i träet ofarliga?

Trä är en naturlig produkt och inga två träd är varandra lika. Små sprickor eller kvisthål är därför ganska vanliga. Enligt DIN-standard 4074 påverkas träets statik inte av sprickor som är mindre än en fjärdedel av balkens längd eller tjocklek - tvärtom visar de till och med att träet fortfarande arbetar!

Varför förändras träets volym?

Om virket lagras i särskilt fuktiga eller torra förhållanden kan träet expandera eller dra ihop sig lite. Detta är inte bara ofarligt, det är bra eftersom träet på vis kan tåla väder och miljö på ett optimalt sätt.

Min lekplatsutrustning har på vissa ställen vita/gröna fläckar. Är det mögel?

Om din Wickey-produkt visar mindre vita eller grönaktiga missfärgningar behöver du inte oroa dig: det händer att salter från träet och impregneringen kan samlas och tränga ut på ytan. Du kan ignorera dessa fläckar. Men om de stör dig kan du helt enkelt försiktigt slipa de drabbade områdena.

Vad är tryckimpregnerat trä?

Vårt trä står för år av lekglädje och för att garantera det ser vi till att det är slitstarkt. Därför impregnerar vi det med hjälp av en tryckprocess. Skyddsalter pressas in i träet under högt tryck. På detta sätt skyddas träet permanent mot insekter, svamp, mögel och konstant kontakt med marken och med vatten.

Är det normalt att träet är fuktigt?

I allmänhet är fukt inte en anledning till oro: erfarenheten har visat att det kan ta ett tag innan fukten som skapas under impregneringsprocessen försvinner helt från träet. Det är bara viktigt att träet packas upp omedelbart efter mottagandet och förvaras på en torr plats tills det monteras.

Ska jag lasera min klätterställning och vilken lasyr är bäst för den?

Du behöver inte lasera eller lackera vårt trä. Tack vare väderbeständig tryckimpregnering är den väl skyddad mot väder och vind. Om du fortfarande vill ha en skyddsglasyr kan du naturligtvis behandla träet med en speciell permanent skyddsfärg eller lasyr som är certifierad enligt DIN EN 71 del 3. Dessa lasyrer är säkra för barn och miljön.

Hur kan jag få bort de gröna fläckarna?

Genom impregneringen av vårt virke i trycksprocessen och träets ständiga arbete kan det hända att lite salt rinner ut i små områden. Du kan enkelt slipa bort dem eller bara lämna kvar dem om de inte stör dig.

Vad kan jag göra för att motverka att lekplatsutrustningen av trä inte sväller eller krymper?

Om träet blir fuktigt eller har lagrats länge kan volymen skifta något. För att undvika detta, förvara den på en torr plats och inte för länge. Och du vill väl ändå inte låta dina barn vänta på sitt helt nya lekredskap från Wickey, eller hur?